Rotonde Klapwijkseweg, Pijnacker

Sinds 2014 hebben wij de rotonde in onderhoud als adoptierotonde. Voorwaarden van de gemeente is dat de bomen blijven staan en de hoogte van de beplanting niet teveel het zicht belemmerd.

Wij hebben bij de aanleg ervan gekozen om te laten zien wat wij oa doen met bestratingen en openbaar groen. We hebben ervoor gekozen om de verharding te behouden maar de plantvakken met een prairie-achtige mix in te planten. Dit is een concept wat niet onze stiel is maar wel eens leuk om te proberen. Het bleek alleen niet zo eenvoudig om aan de juiste materialen te komen. Met name het schepje wat je nodig hebt om te kunnen planten wilde niemand aan ons verkopen dus hebben we het zelf gemaakt.

De combinaties van sterke vaste planten en siergrassen geeft vijf tot zes keer per jaar een volledig ander beeld qua kleur en structuur waardoor de beleving enorm verhoogt. Het beeld is het hele jaar door aantrekkelijk. The Easy Prairie Garden is een stabiel systeem dat weinig tot geen onkruid toelaat, omdat de planten diep wortelend zijn. De bovenste acht centimeter wordt afgedekt met een laag Prairieva. Hierdoor krijgt onkruid minder kans om te kiemen en lopen de planten eerder uit dan in een traditionele border. Een bijkomend voordeel is: de planten hebben dankzij hun diepe wortelgestel en de goede vochthuishouding van Prairieva, geen last van droge zomers.

Weinig onderhoud nodig
Het toepassen van prairieplanten geeft goede mogelijkheden, omdat er een doordachte plantenkeuze wordt gemaakt, die na enige tijd weinig onderhoud nodig heeft. Het onderhoud is dus extensief (een derde van de tijd in vergelijking met klassieke vormen van aanplanten). Het onderhoud vindt hoofdzakelijk plaats in de winter (februari).

Vragen over dit project?
Indien u vragen heeft over dit project, kunt u contact opnemen via info@vanschiegroen.nl.

Project afbeeldingen

Rotonde Klapwijkseweg Pijnacker geadopteerd door van Schie Groen.Rotonde Klapwijkseweg Pijnacker geadopteerd door van Schie Groen.